Tuesday, December 17, 2013

Rasa teraniaya?

Hari ni aku tgk, byk post dekat fesbuk duk sibuk pongpang pongpang harga tol naik...dgr citer berkuat-kuasa tahun depan...hurmmm...

Aku NO COMMENT pasal ni...sbb aku tau, mereka duk bising2 skrg ni, nanti 4 tahun akan datang, dorg senyap la...dah lupa...kan MELAYU MUDAH LUPA....

Nanti dh dpt BRIM RM 500, blh la buat cover duit tol for the next 4 tahun lg... Rasa mcm nk lempang tak statement aku ni? Rasa mcm nk bagi kaki je kan?

Salah siapa? Salah pemimpin ke? 
Aku tak rasa salah pemimpin...kalu pemimpin bodoh, bengap, tak amanah ke, etc... Dh nk buat macamana? Kita yg pilih dia. Bkn dia yg pilih kita. Pilihan ada di tangan kita...kita ada hak utk tentukan siapa pemimpin kita...

Tapi ms PRU haritu, apa tindakan kita? Kpd siapa undi kita dibuang?

Ada pula org kata, "abis kalu undi PR pon, blm tentu amanah nye...mesti ada corrupt...mana ada kerajaan yg tak corrupt?"

Eh hello, statement tak bleh blah...abis kalu semua kerajaan corrupt, abis tu, nk ckp ms pemerintahan Muhammad S.A.W pon ada corruption la? Agak2 la wei...nk cakap tu, pikir la sikit... Rasulullah tu adalah contoh pemimpin terbaik... Tak boleh ke kita contohi cara pemerintahan baginda?

"Abis tu, yakin ke pemerintahan PR tu lbh baik dr yg ada sekarang?"

Aku just boleh ckp," belum cuba, belum tahu....kalu nk tahu, kena cuba dulu".

Kena lah beri peluang dulu...kalau tak bagus, gulingkan semula..kata setiap 4 tahun ada PRU...itu la gunanya...Alah, tgk Selangor pon dh cukup!

Kalau setakat buat PRU 4 tahun sekali, pastu still menjalankan kuku besi/tidak telus..so, no point la PRU tu..
Bila sudah bertapak 56 tahun,  kuasa makin kuat, kedudukan makin selesa, mula la nk menindas rakyat... Susu pon kalau disimpan lama, boleh jadi masam dan basi...belum tentu boleh diproses jadi keju...kesudahannya, dibuang saje...

Rakyat bangkit marah bukan sebab benci, tapi menegur sbb ambil berat & masih sayangkan Malaysia...nama Malaysia tu dh cukup cantik..please dont change it to Banglasia or Nepalisia. Please, please...

So, yg baru terhantuk tu, baru nk terngadah la ye? Rilex...take a chill pills... Kalau rasa anda benar, dizalimi, doalah semoga kezaliman dibalas dgn setimpal...

”Ada tiga doa yang tak akan ditolak oleh Allah SWT, yakni doa orang tua kepada anaknya, doa orang yang teraniaya, dan doa seorang musafir.” (HR. Abu Hurairah)


Doa orang yang teraniaya itu makbul seperti yang telah dikhabarkan oleh Bukhari & Muslim yang maksudnya

"Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW telah mengutus Mu’adz ke Yaman dan Beliau berkata kepadanya : “Takutlah kamu akan doa seorang yang terzalimi, kerana doa tersebut tidak ada hijab (penghalang) di antara dia dengan Allah”.

Wallahua'lam...

~selamat beramal~

1 comments:

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 15
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Post a Comment

I'm waiting...