Tuesday, December 29, 2009

perhatian...perhatian...

yuhuuu...

kengkawan...saya terpaksa menyepikan diri utk sementara waktu drpd dunia cyber ni...SEBAB...










modem umah saya dh takde...sy kna apply baru...nk apply baru kna amik masa...ohhh noooo!









sib baek, remote TV kat umah dh ok...so, takde la sangap sgt kan...leh tgk tv tanpa perlu berjalan utk tukar channel...hahahaha...

hurmmmm...tetiba rasa 'HOMESICK'..... =(

Saturday, December 19, 2009

tentatif hari ini (19/12/2009)

Sabtu, 19/12/2009...

Mcm biasa, weekend, aku bgun agak lmbt sedikit dr hari2 weekdays...pg td bgun kul 6.30...terus mandi2 dan solat subuh...

Lpas solat, terus ready pakai baju kurung lawa2...sbb nk pegi knduri kawin kat johor...nk gerak awal la sket kan... Smbil2 bersiap, aku mcm biasa ler...PC alwaiz on 24hr...pastu aku pasang la movie citer 'maut'...sesambil nk bersiap kan...bosan gak kalo men tenyeh muka sahaja, tnpa ada multitasking ni...kihkihkih...

Dlm pkul 8.45, hosmet aku pon dh siap, tgk2 adik aku tergolek lg dpn tv...duk tido...igtkn dia dh mandi masa bgun subuh td...jenuh la nk tggu dia bersiap plak...bersiap mengalahkan pompuan...

Kul 9++ kitorg kuar dr umah...aku + anis + adik....b4 nk start jalan, kna la check kete dulu kan...then singgah kat petrol pam nk isi minyak...sambil2 aku melilau dlm kedai mesra cari jajan...

Bila dh setel dh isi minyak, isi angin tayar...kitorg ke SS19...nk bekpes kat situ...aku dh mengidam nk mkn nasi dagang terengganu sesangat...so, aku n anis order la nasi dagang...lauk yg amat byk...adik plak mkn nasi lemak kedai sblh...boleh makan smbil lepak2 lg tuh...padahal dh tau nk jalan jauh...hihihi....

Lupa lak nk tgk jam td bila sbnrnya kitorg bertolak ke Yong Peng...tp yg aku igt...kitorg stuck dlm jem lps dr tol Sg. Besi...ada eksiden rupanyer...dan aku mmg arif ttg sikap keperihatinan org mesia kita ni...bila ada eksiden...sure ramai yg nk tolong..."TOLONG TENGOK!"....tak pasal2 jalan jd jem sbb sumer duk gerak mcm kura2 sbb sibuk nk tgk eksiden yg berlaku...wut the fish! Kat situ je makan masa dekat sejam...

Finally kitorg smpai umah suri di Yong Peng around 12.30pm...tu pon sbb adik kau speed 140km/j smpai 160km/j after kwsan eksiden tu...dia geram sbb lama sangat stuck...Nasib kitorg smpai dgn selamatnya di Yong Peng...

Tak payah pon nk cari umah suri tuh...dgn peta yg ada, ditambah dgn kelebihan GPS yg ada pd aku...alhamdulillah kitorg tak sesat....

Sesampai umah suri, mcm biasa, kitorg masuk umah dulu cari pengantin...perkara pnting kna jmpa pengantin n serahkan hadiah dulu...mls nk kelek lama2...Masuk2 je umah, tgk pengantin siap berpakaian t-shirt dgn seluar trek lagi...apadaaaa...first time pegi kenduri tgk pengantin lom siap ni...padahal ms tu dh kul 12.30 tghari...patutnya dh siap la kan...tp, katanyer, nk solat zuhur dulu, baru nk mekap2 n tukar persalinan...hurmmm...tp bagus la...at least dia tak tinggal solat...wa salute sama lu!

Disebabkan pengantin pon lom bersiap lg...nk amik gambo pon, gerenti tak lawa...hakhakhak...so, kitorg pon g la makan dulu...so, kuar la kitorg dr umah tu utk mencari beberapa suap nasi...aku pilih nk mkn nasi beriani...sbb kat situ ada 2 pilihan, nasi berlauk dan nasi beriani...nasi berlauk dh biasa sgt mkn...so, dh dtg jauh2 nih kan, sure la nk makan yg jarang2 dpt makan...btol tak?

Tgh duk cedok2 lauk, tetiba Ijat dtg nk beri goodie bags...padahal dh ckp kat dia, kitorg tak balik lg, baru nk mkn...maybe dia takut terlupa, dats why la terus beri...tangan penuh dgn pinggan nasi + 2 goodie bags...agak sarat la gak...sumer org pandang...mesti dorg igtkn kitorg ni sape la...smpai2 je terus dpt goodie bags...padahal kna la mkn2 then salam tuan umah dulu kan...kihkihkih

Abis je mkn, kitorg masuk smula dlm umah tu...nk tgk pengantin dh siap lom...sbb dia ckp dia bersanding kul 2pm...hurmmm tunggu2 smpai 2 lebey gak baru dia kuar....tp, mmg cantik la...she's look gorgeous!...tak macam yg aku knal b4 ni...

Agak lama jugak aku melepak kat umah dia...smpai pkul 3 lebey, then aku pon apa lg...angkat la bontot...dah2 la bertenggek lama2 kat umah org...perjalanan masih jauh...nk kena balik awal...dh la cuaca skrg asik hujan je waktu petang....

Mmg hujan pon masa on da way balik tu...kitorg singgah R&R utk benti solat jama'. smapi2 hirup kopi sket utk hilangkan mengantuk....tp, masuk2 kete, aku la org first yg akan pejam mata...mmg tak menahan...pantang masuk kete, kompem tido...minum la kopi ke...apa ke....kalo dh nk tido tu, tido jugak! hahahaha

Perjalanan balik mmg agak mencabar la kpd pemandu kelisa SE tu...(adik aku la tuh!)....sbb hujan lebat tak henti2 mencurah...kalo aku, kompem failed, dgn tak pakai spek, lg ler aku blur2 tgk jalanraya tu...

Alhamdulillah kitorg slamat smpai USJ dlm lebih kurang pkul 6...then aku singgah medan selera kat USJ 7...tapau nasi putih + ayam goreng kunyit...sbb smlm lg dh mengidam nk mkn...hihihi...

Smpai umah dlm kul 6.30pm...smpai2 je terus makan nasi...then rest perot jap...pastu g mandi...

Dh siap mandi n solat...apalagi aku buat ek?

apa lagi...surf internet la...mcm skrg ni...duk blogging...smbil2 duk donlod citer papadom...

tp, mata dh agak layu juga ni...tatau ler leh tahan smpai kul bape ni...

ok! dats all for today...



p/s: hari saya full with laughter...tp, tetiba spoil di tgh2 jalan citer...knapa yer? tak perlu diceritakn di sini...buat sakit ati jek!

Thursday, November 26, 2009

my birthday anniversary??? hurmmm











halo...hola...








First of all...thanks a lot to all my frens...




for the birthday wishes...




i love u all...












Special thanks to my parents...dad...thanks for the SWATCH watch...




Mom...thanks for pulut kuning ~ tomorrow k...








My adik, thank you dear...u wish me sharp at 00:00 on 26/11/2009...i love you...ingat gak besday birthday along tahun ni ye???...




by the way...i'm very glad...bcoz... tomorrow, we'll celebrate hari raya...








Selamat Hari Raya Aidil Adha...~

Sunday, November 22, 2009

2012

yupppp!!!

Smlm aku n adik + nazmi + fatimah g tgk citer ni...ermmm not bad la...tp, kadang ada rasa mcm tak logik sket...

Agak berbaloi la dgn tiket harga rm12 tu =)

Permulaan citer, aku dh agak, sure akan ada scene yg tak logik nnti...and...sah mmg ada! hahaha...

Kata citer kiamat2 kan...tp, nmpaknyer sesetngah tmpt je yg kiamat...hurmmm mcmana tu??? Pastu hanya benua africa je yg selamat...huhuhu...org ramai pon leh selamat lg...tak mati...pastu start calendar baru...hahaha...lawak la jugak yer...

Tapi biasa la kan...jalan citer...otak manusia tak boleh langkau lg perancangan ALLAH...and kita pon tatau mcmana sbnrnya kiamat yg tertulis dlm Al-Quran tu...tp, bila tgk tsunami...volcano...bumi terbelah...agak seram jugak la...mataku smpat berkaca...takot utk menghadapi kiamat sbnr...tetiba terpikir, kalau la aku tak smpat bertaubat atas dosa2 lampau, or aku tak sempat nk buat sesuatu yg aku nk buat...sumer ketentuan DIA....

Paling aku heran, ada jugak org terlelap time tgk...dgn sound yg meletop2 tuh...leh lentok...hahaha...

Friday, November 20, 2009

Agenda weekend ini...

Esok (21/11/2009)


Time : 10a.m - 6.00p.m
Venue : Midvalley
Paticipants : me, adik, nazmi, ct fatimah, kak meem (not confirm yet)
Activities : Shopping & tgk wayang

Time : 10.00p.m
Venue : hentian putra
Activity : ~ hantar adik naik bas balik kmpung....

Time : 12.00p.m
Venue : tilam VONO
Activity : zZZZzZZZ....tido yg indah



Lusa (22/11/2009)



Blm ada perancangan...
Rasanyer tido smpai tghari, then kemas umah...
Dats all...

Sunday, November 15, 2009

alahai...teringinnya aku!

dh lama tak tgk wayang...rasa teringin sgt nk g tgk...tp, takde teman...

hukhukhuk...

kalo dulu, pantang jmpa weekend jek...sure ada je citer baru yg aku tgk dgn dia...



apalah nasib badan....



p/s: hurmmm tapelah wano...susah2 esok kuar la merayap ke mana2 pegi survey jam tgn besday tu ye...hilang sket rs yg terbuku dlm hati tu... ;)

Monday, November 09, 2009

just enjoy the show...

HI!

Esok dh kena masuk keje... =( so sad...
Tp takpe, dis week aku keje cuma 4 hari saje...sbb harini aku dh cuti...
Sama2 kita tunggu Friday lak yer...hehehe

Nk citer apa yer???
Oh ya...
Aku perasan, ada org singgah blog aku via google tu...hihi...ada jugak org nk google blog aku nih...blog yg merapu2 luahan perasaan+emosi+etc...
Tp, mayb ada gak org berminat baca entri2 mcm dlm blog aku kot...
Sama mcm aku suka baca blog org la... =)

Lagi satu, aku perasan jugak, traffic dr Mountain View duk singgah selalu kat blog aku...dh perasan dr dulu, tp, igtkan life traffic tu tipu ke...kat mana yer tempat tu? Tp tak kisah la...hope cik dari Mountain View sudi2kan la melawat blog ni lg lepas ni... Sape nama ek???

Special thanks to MC HAI...wano tau awk selalu baca blog wano...hehehe...tenkiu2...
Tidak lupa juga cik ANIS kita...rajin2 la jenguk...tp, jgn la jenguk blog wano semata2 nk buka blog 'org tuh' dr link page wano ni..hehehe...tak pasal lak nnti tuan punyer blog tu igt wano asik duk skodeng blog dia je manjang...takde maknanyer nk skodeng slalu...skali sekala orait la...

OK...kalau tidak keberatan, tinggalkan jejak anda di page ini...nnti saya akan follow...tenkiu lg...

p/s: nk tido dah...esok keje...kna bgun awal...gudnite!

Sunday, November 08, 2009

gathering...

Pg td, aku n kak meem ke Masjid Shah Alam...hurmmm nk buat apa yer???

Jeng-jeng-jeng...

Takde apa la...kitorg cuma nk g amik borang daftar kursus kawen...tp, rupa2nyer borang tersebut kna amik time weekdays...time weekend, not available...nmpaknyer, isnin nih, aku kna la travel ke Shah Alam lg...sorg2 plak tu...bosan btol la!....

Tp, lps frust tak dpt borang td, aku n kak meem bertolak ke Kg. Baru...umah cik CT Fatimah kita...nk amik dia ajak g Cheras, umah Azrul...besday party anak dia hari ni...

First time lalu SMART...first time smpai ke Cheras...mcm tak caya...

Sesat jugak...then Azrul dtg amik aku kat BHP kat B. Tun. Razak tu...Aku follow la dia yg nek moto tu kat belakang...

sesampai je umah Azrul....teruja terlebey bila tgk variety makanan yg ada...tambah lak time tu mmg aku tgh lapar sgt2...

masa nk amik nasi, aku ternampak kelibat sorg mamat yg aku kenali...hurmm rupanyer senior time aku kat UTM aritu...senior kelab kaunseling & kerjaya...dah lama tak jmpa dia...tgk2 jmpa kat situ...kecik btol dunia...

mula2, aku igtkan salah org, sbb dia pon tgk aku mcm dia tak kenal...tp, aku try gak nk cam muka dia...betol ke idak senior aku tu...

Last2 lps dh abis mkn nasi putih + daging masak lemak cili padi + sayor kacang...aku pi kat meja dia...mmg tak malu la anak dara en. Wan Ismail ni..dgn selamber aku tnya mamat tu...

"Ermmm Cibas ek???!!!"

mamat tu terpinga2 tgk aku...dia cuba recall...

then aku ckp...junior kelab KKDK la...

then baru dia ingat... " ooo wannur!"

lps aku dh tegur dia...aku blah nk pi amik western dishes lak....(fries + sosej)...then dia tegur aku...ckp tak perasan la...

" sori tak perasan...dulu lain...skrg dh lain..."

aku pon ckp la..." nape? dulu kurus ek? skrg dh gumok ek..."

pastu dia balas...

" takde la...dulu macam budak2 sket...skrg dh dewasa...nmpak lain"

seb baik dia ckp dewasa...aku igtkan dia nk ckp...aku ni mcm mak budak dah...hahaha

Yelah...mmg la dh lain...dh bape tahun pon aku tgglkan kelab KKDK tu...aku join kelab tu masa first year kat UTM je...lps tu dh malas nk aktif2 lebih...buang karan jek...tgk2 result aku pon ntah pape bila terlebih aktif...terok!

rupanyer dia staff TM gak...

bila jmpa kawan2 lama...terimbas kisah2 lama...zaman2 belaja dulu...bestnyer...

Friday, November 06, 2009

'akhirnya dia menjadi milikku...'

yap...

finally weekend kali ni menjadi milikku...

tak sabar aku tunggu saat ni...

tambah lak isnin ni aku ON LEAVE...so, no more ring ring or beep beep on the phone ok!

biar la aku berehat dgn tenang dan aman...



p/s: td aku terlelap atas sofa dpn TV...tetiba bunyi phone...ayah call...tnya apa aku nk utk besday kali ni...hurmmm...aku ckp nk jam tgn...dia suh aku survey jam apa aku nk, then bgtau dia bape harga, nnti dia transfer duit...bestnyer...walopon aku terpaksa beli sndiri, takde seprais...tp, at least aku dpt apa aku nk! SWATCH or GUESS or B.U.M (dh tak bley masuk list ni, sbb ramai yg kondem) ???? tatau nk pilih mana satu...kna g survey gak ni....

Wednesday, November 04, 2009

come on wano! u can do it! =)



Tiada lagi yang ku harapkan,
Tiada lagi yang ku impikan,
Biar aku sendiri tanpa diri mu.

shoohhhh...shooohhhhh...

m0od tak berapa nk baik...

harini , mood tak bape nk ok...

kenapa???

sbb...saya sakit gg...sejak kelmarin lagi...gara2 gg bongsu sy ni baru nk tumbuh...tp, harini la hari hok paling sakit sepanjang sakit gg tu...

hinggakan aku rs mcm tak bley nk buka mulut bgun tido pg td....

nk gosok gg? huh, jgn nk citer la...nk jolok berus gg dlm mulut pon, tak bape nk masuk...asik berlaga2 dgn lelangit....ohhh mcm ni ke sakit nk tumbuh gg?

pesal masa aku kecik2 dulu, takde plak pengalaman tumbuh gg yg sesakit mcm ni...even gg goyang, or patah skalipon, aku tak rasa sakit...knpa makin tua, aku makin sensitip?

pastu, td plak, aku agak hangin, bila harini hnya berjaya buat 5 test cases sahaja...marah ler aku...tak capai target...tp, aku tak bley nk salahkan vendor tu gak, sbb dia pon tak bape nk mahir lagi duk configure...tp, mana mamat2 cina hok terer tu? kan tak pasal2 muka aku dh tukar kelat td...dah ler sakit gg...tambah problem lg...huuuuuu

dlm2 tgh buat test...baru aku teringat, aku ada satu lg task yg blm selesai...kelam kabut gak...esok, aku akan cuba setelkan problem tu...sbb senin ni, mcmanapon...aku nk cuti gak...nk cutiiiiii!!!!!



p/s: td aku g keje pakai salonpas patch kat pipi...sbb nk redakan sakit gg aku ni...ramai plak pandang pelik kat aku pakai mcm tu...pelik sgt ker? aku rs bnda tu normal la kan...dah sakit, cari la cara nk redakan sakit kan??? btol tak? ada org ckp aku pakai botox la....kena sepak la...hahaha...dorg ni duk planet mana ntah...mcm la aku ni alien, tgk aku cam pelik smacam tu kenapa? huhuh...bila la aku nk jmpa doktor gg ni????

Monday, November 02, 2009

ada apa dgn weekend???

huhuhu...takde apa2...

sbb weekend ku kali ni, sama saje seperti weekdays...

7 days a week, non-stop working on ATP...

tireddd.... =(

Thursday, October 29, 2009

...mmg patot pon aku lupakan dia...

skrg hatiku sedikit tenang....

nak tau kenapa?

sbb...

tadi aku ternampak status dia di YM...
"lala...cari keje...lala"

baru aku tau, rupanyer, dia masih seorg penanam anggur yg berjaya...sgt berjaya...dia tipu aku yg dia dh dpt keje...

dia mmg takkan berjaya kalo terus-terusan begini(keje sekejap, then resign)
...knapa jd sgt manja?
kenapa masih tak boleh berdiri sndiri?
kenapa perlu support dr org lain? (org lain tu, tak termasuk aku dah...dulu maybe)

now aku tau...kenapa hubungan kami tak sampai ke mana...bawa la jmpa parents ke apa...tp semuanya takdir Ilahi, kalau tak jadi...tak jadi la jawabnyer...

Allah Lagi Maha Mengetahui, setiap apa yg dirancangNya...ada hikmah di sebalik...perangcanganNya mengatasi perancangan yg aku dh plan 3 tahun lepas...

...cuma, mungkin aku dipilih utk berada bersama-sama dia di landasan ujianNya...supaya aku dapat menimba baik buruk yg telah aku lalui selama ni, utk meniti hidup baru...pengajarannya sgt mendalam sehingga meninggalkan kesan padaku...

aku redha...jika ini yg terbaik utkku...aku pasrah menerima...walau aku tidak lg bertakhta di hatinya...

now aku realize...aku tak rugi apa2 walaupon aku xdpt memiliki cintanya lagi...sbb aku tau, ada sesuatu yang lebih baik sedang menungguku... dan doakan hidupku kembali ceria seperti sediakala...

Tuesday, October 27, 2009

SQuASHy lagi malam ni

hurmmm setelah hampir 3 minggu aku stop main squash, mlm ni, aku nekad gak nk g main...terasa macam dipanggil2 oleh reket squash dlm kete aku tu...pastu rasa nk g GYM...dh lama tak usha si Amirul mamat yg slalu aku terserempak time main squash, dia slalu g gym, so, dia selalu menonjolkan diri dia dpn aku time main squash sbb nk g gym, kompem kna lalu dpn court squash...hahaha...gatai...takde maknanyer...

ekceli...aku rasa skrg semput aku makin mnjadi2...ni mesti kes dh lama x exercise...badan jd lemah je...mkn lak byk je sejak wat ATP...

tp, hari ni start main agak lmbt sket...

...sbb...hehehe...td hosmetku sesat di tgh2 kesesakan kat Bangsar. dia nk join skali, tp, dia tatau nk amik laluan mana nk ke menara TM tu...

rasa nk tergelak gak...sbb td dia pegi cari bgunan UOA...aku tatau la UOA mana yg dia jmpa...tp, bkn UOA Pantai dekat opis aku tu la...UOA kan byk, kalo org tak tau, maybe org keliru...

tp, part paling best, lps dh main squash n workout kat gym...leh plak aku teman si Anis tu mkn...(teman makan tu, maksudnyer aku mkn skali la...hahahaha)...padahal slama ni kalo g main aku tak penah mkn lps exercise, terus balik umah, then tido...mcm takde efek ler aku bakar kalori td...sbb aku ganti balik kalori yg aku bakar dgn nasi goreng + ayam goreng kunyit + teh o ais laici...hurmmm ...APA LA NK JD DGN AWK NI WANO?

hilang diet aku...

tape la...esok masih ada...smoga lagi tabah hadapi dugaan...hikhikhik

ok la...mau iron baju dulu, then nk tido...see in da next post...daaaa

Sunday, October 25, 2009

kalau kereta mini cooper saya leh transform jd bumblebee...saya pijak2 kereta proton saga pakcik tu!

...pakcik mmg tak reti berbudi bahasa!

Arghhh...tadi aku n yati standby kat ibusawat TM Wangsa Maju. Buat test call utk IMS SJA... time belah pagi ok je mood aku...buat keje pon ok...tp, cerah tak selalu smpai ke petang...sbb mmg petang td pon hujan lebat kat sana....

Time lunch hour td, yati ajak aku g lunch kat CAREFOUR Wangsa Maju. Kitorg pegi naik kete aku...Aku tak perasan lak selama aku kenal yati, td la first time yati naik kete aku...hurmmm biasanya aku naik kete dia...hehehe...

Aku drive macam biasa...tak laju macam selalu...sbb aku bw ibu mengandung...So, sesampai je kat Carefour tu, aku pon melilau2 la cari parking...pon tak bawa laju...sumpah mmg tak laju...

Then smpai kat simpang nk masuk ke parking tu...aku follow la blkg kete proton saga kaler itam...ni proton saga yg aeroback tu...then tetiba kete tu brek...dia brek, so aku pon brek la kan...apa masalahnyer....

Pastu, tak semena2 kete tu duk mengundur dgn laju nyer..."sedar ke tidak aku duk belakang kete dia ni???" sekecik2 mini cooper aku tu, rasanyer, org boleh nmpak lagi...melainkan org tu mmg buta la...dah la warna merah kan, ofkos la lg nmpak...kalo warna itam, aku tak berani nk kata ape la kan...

Bila tgk dia undur dgn laju tu, aku apa lg...menggelabah la...giler panic!...aku nk undur jugak...tp, kete belakang aku tanak beranjak langsung...takkan aku nk 'BANG' kete blkg aku lak...giler apa??? kete blkg pon satu, undur la sket...bukan ada kete blkg dia pon...SIOT! Sbb aku dh tgk dlm cermin pandang belakang...blkg kete dia mmg free...saje mls nk undur...

Pastu bila dah nk undur pon tak boleh, aku pon bunyikan lah HONK! HONK! HONK!....dgn kuat...sehabis daya dh aku tekan hon tu...giler pekak pakcik tu! Agaknya bape tahun tak korek telinga tu???...dia still mengundur dgn lajunyer... kalo dh tau kete tu jenis takde reverse sensor, blaja2 la tgk cermin pandang belakang setiap kali nk undur pakcik oooiiiii!

Bunyi hon kete aku mcm takde efek kat dia...dia still undur...so, aku tawakal je la time tu...minta2 la aku selamat...dalam hati redha je la kete nk kemek...tp, jgn la aku kemek sama...sbb dh tatau nk buat apa...yati kat sebelah bukan main lagi menjerit...aku pejam mata! tak snggup nk tgk bnda hok aku tak penah minta tu....

Dalam tutup mata tu, aku rasa badan aku tersentap!...giler kuat dia langgar...buduss pakcik budusss! bila dh rasa dia dh brek setelah lggar kete aku...aku pon buka mata...tgk2 dia kuar dr kete dia...menuju ke kete aku...

Yati tak sabar2 terus buka pintu belah dia then kuar, tgk ada kemek mana2 tak...aku ala2 trauma, kuar lambat sket...ni first time kot kna bnda cam ni...

Lepas aku rs dh kuat, aku pon kuar sama...aku pon ckp...
"ni apesal ni undur tak tgk belakang ni? tak nampak ada kereta ker?"

boleh dia jawab...
"habis kenapa tak bunyikan hon? saya tak perasan"

aku balas lagi....
" saya dh bunyikan hon pon...pakcik tu yg tak dengar..."

dia menjawab lagi...
"abis saya tak dengar"

ABIS??? PAKCIK NK SAYA KOREKKAN TELINGA PAKCIK KE?

dah la kuar2 kete muka nk marah aku...padahal salah dia....ckp kasar giler...kalo tgk gaya dia tu...umo dia tu dlm 50an...baya2 ayah aku ler...aku peduli apa...dia tak hormat aku...aku lg la tak hormat dia

Tanak admit dia salah lak tu. Just ckp, " saya nk masuk parking..."

Abis tu, kalo nk masuk parking, main rempuh je la kete sape2???

Muka berlagak giler...pakai proton saga je tu...harga lg murah dr kete aku kot...

Boleh plak dia ckp..." takde apa2 pon...tak kemek tak pecah mana2 pon..."

Ha, yela...nasib baik tak kemek/tak pecah...kalo kemek/pecah? berani ke nk ckp mcm tu??? aku rasa, muka dia pon tukor biru kalo dh kemek/pecah... tapi ada calar sket...aku baru je pasan masa smpai umah td...

Igt senang ke nk cari sparepart mini cooper mesia tu skrg ni? Stok dh tak byk tau!

Damn...aku tensen dgn dia yg masih tanak ngaku salah tu...aku pon blah!...pusing satu round parking kat situ...time aku lalu balik kat kete pakcik tu...aku nmpak dia kuar dgn sorg minah...tatau la bini dia ke...awek dia ke...tp, muda lg la...tp, kalo anak, bukan kot...takde gaya anak pon...

Aku rasa dats why la pakcik tu lemau je bw kete! sbb ada awek kat sblh..

Tak susah pon nk ucap maaf... bukan nk kena byr pon...kalo dia kuar2 kete, dia terus meluru minta maaf, mngaku salah dia, tak perasan aku kat blkg...at least aku rs sejok ati sket...ni kuar2 tengking aku plak tu! Mmg aku hangin giler la...tambah2 lately ni hati aku cpt je panas kalo ada bnda yg buat aku hangin... efek kisah silam aku la ni...

So, the moral of the story kat sini...

1. Kalau kita buat salah, jgn rs segan nk mengaku...walaupon diri kita tu lg tua...tunjukkan teladan yg baik kpd yg muda, OK!

2. Tak semestinye kita dh tua, kita rasa bagus sgt...smpai lgsung tanak hormat yg muda...oh damn!

3. Aku perasan, org laki ni kalo ada pompuan kat sblh time drive, mesti drive ntah pape...nk tunjuk skill ke apa ntah...

3. Kalo pakcik terbaca blog saya ni...saya nk bagitau saya mmg tgh hangin masa blogging ni... tp, saya nk minta maaf gak la kat pakcik sbb saya bercakap dgn pakcik pon dgn nada yg tinggi td...sbb pakcik pon bercakap dgn saya mcm tu...kira ok la tu kan..."kepimpinan melalui teladan..." darah muda saya menyirat membuatkan saya lupa nk minta maaf dgn pakcik slps berkasar dan terus berlalu pergi...semoga pakcik belaja semula cara2 bw kete dgn btol...kalo perlu, pergi amik lesen sekali lagi...

akhir kata...pandu la dengan cermat...ingatlah org yg tersayang....

p/s: hohohoho...cpt jugak brite aku kna langgar ni tersebar...siap bos aku pon tnya td... " teruk ke accident?" --> terima kasih kerana mengambil berat.

Friday, October 23, 2009

please greet others in proper way...ok!

hurmmm topic mlm ni mcm menarik...knapa yer?

by the way...aku dh lama pendam hal ni...akhirnya terluah mlm ni...

bukan apa...sekadar iktibar sesama kita...utk masa akan dtg...sblm aku meletup dgn kata2 kesat yg sesungguhnya korg akan menyampah bila aku luahkan dpn org ramai...

kisahnya ialah bila ada junior uols yg lgsung tak respek kat u...hurmmm respek cmner tu???

aku bukan nk suh sanjung aku mcm boss pon...jauh skali...at least respek la sket aku sbg org yg lebey tua kan...sepertimana dia hormat org tua yg lain la...bukan apa, nk suh bersikap profesional time keje ni, ofkos la tidak...nnti rasa mcm byk protokol plak, tak mesra la, apa la...but bila kitorg bergurau...thats not mean u can pijak2 my head ok! Seingat aku la...aku tak penah bahasakan diri dia dgn panggilan "ko", "eh, ko yg...", " bukan ko ke...", etc....tp, aku pnggil nama...nama elok plak tu...tp, susah sgt ker dia nk pggil aku dgn pnggilan yg lebih elok??? aku dh anggap mcm adik sndiri...dia buat perangai mcm tu plak...b4 ni ok jek...panggil kak wano, wano...aku tak kisah la kalo tanak pnggil kakak...aku lg suka kot...sbb takde la nmpak tua sgt kan...but please la jgn nampak agak kurang ajar dgn hanya memanggil aku dgn pggilan "ko"...igt sket...we are not in the same age level...awak tu lg muda ok...mcm tu ke cara berkomunikasi dgn org lebey tua? agak2 la...kat skolah dulu2 cikgu tak ajar kata ganti nama ke?

kalo budak laki yg ckp mcm tu...mayb dh sikap dorg yg kasar...can accept la gak, tp junior lelaki yg aku kenal, setakat ni semua sopan jek bercakap dgn aku...ada gak rasa hormat dorg pd org lebey tua......hok ni mmg spesel kes la dlm hidup aku...ini tak, kalau pompuan, dgn lagak ayu, penampilan da boom...ckp mcm tu...mmg tak berapa nk senonoh la pd aku...

sorry to say, aku akan hilang respek pada korg, kalo korg tak respek aku...timbal balik la tu...so, jgn kecik ati ler kalo aku dingin tanak amik kisah apa yg korg ckp...u deserve it...

SENDIRI MAU INGAT LA...

nnti bila junior2 korg lak yg kurang ajar dgn korg, tak respek korg...baru korg rs apa yg aku ckp ni ada btolnyer...

LU PIKIR LA SENDIRI!

Tuesday, October 20, 2009

hidup kadangkala rasa macam tak adil...tp, DIA Maha Mengetahui segalanya...

td baru lepas baca satu artikel from ~this blog~ sgt menyentuh hati...seperti aku dpt menyelami apa yg penulis ingin sampaikan

ikan itu sedap dimakan jika digoreng garing...nyum nyum

Jika kamu memancing ikan....
setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....
janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....
kerana ia akan sakit
oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.
Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja....
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu....
Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
akhirnya ia dibuang....
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terima lah seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
anggaplah dia manusia biasa.
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu kecewa meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya....
Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain Kamu juga yang akan menyesal.....


~ sesal dahulu, pendapatan...sesal kemudian, tiada gunanya... ~

Sunday, October 18, 2009

KENAPA???

kenapa...???
setelah sekian lama dia menyepi,
kini aku dicari...
mungkin ada sesuatu yg cuba diperbaiki?
atau ada yg dia tak puas hati?

kenapa...???
sejak lama aku tak dihiraukan...
kemudian dia datang mendambakan kehadiranku?
utk apa?
mungkin dia masih tidak boleh berdiri sendiri...
perlukan sokongan...
tp, kenapa aku?
(kau sudah ada dia...)

kenapa...???
kalau dulu ku tanya,
jawapannya pasti menyakitkan...
"taknak ada komitmen..."
then, WHY dlm relationship ni dia mencipta satu komitmen yg lain???

kenapa...???
kenapa semua terjadi padaku?
adakah kerana kasih sayangMU Ya Allah?
menguji sejauh mana imanku...
sekuat mana akalku...
dapat ku menghadapi semua ni???

kenapa...???
dulu perasaan benciku membuak2 padamu...
sehingga ada yg menegur...
takut berbuah sayang...
betul, aku jd sayang kasih padamu...
tp, itu dulu...
kini benci itu datang lagi...
tergamak dirimu robekkan hati ku...
mainkan perasaan ini
tiada rasa bersalah walau sekelumit bersarang dlm hatimu...
sampai hati...

kenapa...???
kenapa kau dtg lagi?
pergilah kau dari sini...
jauh dari diri ini
supaya tiada lagi hati yg disakiti...
moga dirimu aman harmoni bersama si dia...
yang aku tak kenali...
hubungan kita ternoktah di sini.

Saturday, October 17, 2009

seleb la sgt muka aku ni...

tetiba teringat kisah smlm...time vendor banjer makan pizzahut kat WMU...

smbil makan, ofkos la ada ckp2...gelak2 kan...
then ada sorg mamat Huawei ni...malay yer....bukan chinese Huawei...dia duk buat lawak merapu...sehingga perot aku ni terasa digeletek tak hengat!...

...tgh2 aku duk gelak, boleh muka mamat tu yg tgh gelak, tetiba jd serius...mcm org terkejut...

aku tnya la naper???

"muka akak time gelak td sy tgk mcm muka leez AF! akak ada kena mengena dgn dia ker?"

hahahahaha...apekahhhh?

aku igtkn dia terkena smpuk ke...apa ke...rupanyer dia terkezut tgk muka aku mcm muka leez time gelak...ada iras selebriti ker? hahaha...(ada comersial value jgak le muka ni...kihkihkih)

yang penting...aku adalah aku...no one can change me to be someone else...and i do not need your permission to be ME! btol ke apa aku ckp ni???

~smile~

Friday, October 16, 2009

the end of the day...

finally...weekend muncul kembali...saat2 yg aku nntikan sejak isnin hari tu...

hurmmm ye la, mana tak nya... last weekend kan aku duk bz g beraya sana sini, xsmpat nk rest btol2...weekend ni pon ada invitation gak, tp, tak sebanyak last week....

tambah lak, sepanjang minggu ni aku duk buat testing dgn jayanya di WMU... sblm ni kat Kelana Jaya takde la sebizi mcm kat WMU ni...keje rilex2 jek....tp minggu ni keje mati2...siap stayback smpai ke malam... teringat time keje kat ARRAY aritu...haihhh....

tp, mlm ni aku balik awal sket...pkul 9, aku dh gerak dr WMU...jln pon clear, tak jem mcm smlm..., so, by 10 aku dh smpai umah, lps anto kak kay smpai dpn lif umah dia...hihihi...kak kay, c u on Sunday, kita g umah Yati yer...

So, mlm ni boleh la tido dgn amannyer...tak payah pikir nk bgun awal g site esok...

SABTU & AHAD...cpt dtg...aku tak sabar nk qada' tido ni!




p/s: kekalkan prestasi yg terbaik!

Thursday, October 15, 2009

berkampung di Wangsa Maju

tired...exhausted...
almost a week aku kat Wangsa Maju ni...nk selesaikan ATP utk KLJSS...tp, disebabkan di Kelana Jaya, equipment x cukup, kna la dtg sini...

now...still at wangsa maju...9.30p.m...terasa seperti time keje lama dulu jek...ms jd programmer kebanggaan cekwan...hahahaha...

papepon, this coming weekend, akan ku gna sepenuhnya utk merehatkan diri, yg mana dh lenguh2 badan ni...sepanjang hari duk dlm ekon...terasa ngilu jek tulang ni...tu la, nyanyuk lg nk bw stokin n blazer...kan dh beku!

aku tgh tggu green lite utk balik je ni...nk wat test pon, mata dh berpinar2 dh ni....semua dh nampak dabel...

terasa nk memblog, sbb kak kay di sebelah ni ni pon tgh blogging...




p/s: aku hangin...td dia ada call aku lg...setelah sekian lama menyepikan diri...buat rasa benci aku makin membuak2...aku baru je melupakan dia...tp dia muncul semula mmbuatkan luka yg belum smbuh ni berdarah kembali....DAMN!

Tuesday, October 06, 2009

terlepas pandang...oh no!

since blogging year 2006 'till now, baru realize hari ni, yg selama ni aku setting datetime kat blog ni gna timezone US...huhuhuhu...rasa biru mata hitamku...

renung2kan...dan selamat beramal!

shopping jom!







hai...bila la aku nk g perabih baucer iSETAN hok ada RM90 ni...asik lupa jek...sib baik lmbt lg expired...sape nk temankan saya g iSETAN?? ~ baca dgn nada yg mengada2...ehehehe

bosan! hangin jek!

@#$%%^^%#@!!)*^%#@_@@!!~~%7

Part yg aku paling hangin dlm hidup ni adalah, bila org asik tnya bnda sama pasal aku! Duk kat mana? Keje kat mana? Eh hello! please la...kalo tak interested nk kenal aku, jgn cuba2 nk rapat OK! Igt aku kisah ker?

Dah berbuih aku bgtau pasal aku b4 ni, but ko buat dunno jek! Aku akui, kalo aku x interested dgn citer korg/dgn diri korg sendiri, mmg aku buat tak layan terus...so, please la, xyah buang masa aku utk introduce pasal aku utk sekian kalinya...cukup hanya sekali...bosan tau tak!

Aku x kesah la kalo tnya pasal sihat ker ari ni? dh mkn? tgh buat apa tuh???? But please la dun ask me where do i live, etc. pasal diri aku...kerana bila korg tnya byk kali pasal diri aku sbnrnya korg xde perasaan pon nk kenal aku dgn lebey jauh, tp korg just nk waste my time to answer the same silly question! Susah sgt ke nk isi bnda tu sket dlm memori kepala tu? DAMN!

Sunday, October 04, 2009

tunaikan janji...

Ok, post kali ni nk tempek2 gambo hok sempat snap masa hari raya ari tu...tak banyak pon, tapi cukupla tu utk cuci mata...
Ha...gmbo first ni adalah gmbo Iman Irdina, baby mek hai. Aritu mummy dia bw dtg beraya kat umah...dh besar budak ni, last aku jmpa b4 ni ms mek hai masih dlm pantang. Ni kiranya second time jmpa la ni, tgk2 dh ada gigi atas bawah pon...tp, dia dh kenal org, so, aku xbley la nk pegang2 n peluk2 dia sgt...asik nk menjerit n nk nangis je...mak dia la ni xtnjuk gmba i utk tatapan anak dia hari2...dats why budak tuh xkenal aku...huhuhuh

Ok, ini plak Fatin Ainul Yaqin...a.k.a Aishah Humaira'...baby ni aktif sket. Baru 6 bln dh nk merangkak pon...jenis ringan tulang la kot. Baby ni pon dtg beraya ke umah dgn ibu dia, sbb dia xbley dtg sndiri lg sbb dia mmg xbley jalan lagi...hehehe...aku geram btol tgk muka dia buat mcm tu...konon2 comey la tu...tp mmg comey pon...cubit kang! Hai bila la nk tmbuh rambut tu, bleh aku men toncang2...baru sesuai pakai baju pompuan...ni skali pandang, tatau baby boy or gal....Ha...yg tgh pegang baby tu, adik aku...suka la dia dpt main dgn budak kecik...sbb dia xdok adik kecik...bongsu la katakan....

Citer gmbo ni plak mengisahkan mesyuarat agung yg sedang berlangsung di rumah Ayah De time open house umah dia aritu...time ni kitorg dh selesai mkn nasi minyak...kiranya sedang merilekskan perot la ni...smbil2 tu bual kosong ttg masa depan...aucehhh!!! Adik aku tu selaku juri mahkamah yg sdang mengkaji hujah2 dlm perbincangan...hahaha...Yang bertudung merah yg duk sopan kat depan tu, mak aku ler, sape lg...cantik mcm aku ler...


Kisah 4 org (2 anak dara, 2 mak dara ~ eh btol ke ni? Tak perlu citer detail la...yg pnting hok 2 dr kanan tu (baju grey + baju oren) masih single and available...hahaha...promote diri sndiri nampak!






OK la...dh xde gmbo sgt nk di uploadkan...sbb aritu aku tertinggal kamera dlm beg kat umah. So, amik gmbo gna hnpon je...tau tau je la kan, kalo gna henpon, mood nk bergmbo xsama dgn gna kamera...heheh...ok la...adios dulu...daaaa

Sunday, September 27, 2009

maafkan aku...


Salam...




Hepi eid mubarak! Ampun maaf dipinta jika ada salah dan silap secara sengaja dan tak sengaja.




Sori la, raya tahun ni, aku tak se 'excited' sperti tahun2 lps. Sambutan secara bersederhana...sederhana maksud aku, no heart feeling la...raya sakan tetap raya sakan...duit tetap beratus-ratus gak abis utk persiapan raya. Cuma aku takde la terhegeh2 nk wish hari raya kat sape2. Aku cuma wish kat org yg wish aku je...tatau la nape. Mood raya mcm takde.




Di kesempatan ni, aku nk ambil kesempatan nk minta maaf la kpd sape2 yg rasa aku telah menyinggung perasaannya biarpon aku yg byk tersinggung sbnrnya. Maklumla...aku ni jenis kuat berdendam, jd bila org dh buat kat aku, bila tahap kesabaranku meletop, aku dh takkan layan org tu.




Hurmmm nnt akan ku uploadkan gambo2 raya yg tak bape nk byk pon dlm henpon aku ni.












"Bestfriend adalah kawan baik kita yg selalu berkongsi suka dan duka bersama2, tp, kalau org tu cuma mencari kita di saat mereka susah, dan melupakan kita di saat mereka bahagia dan bersuka ria, mereka tidak layak menduduki carta kawan baik. Atau dgn perkataan yg lebey sesuai, mereka cuma menjadi kenalan kita untuk kepentingan sndiri. PARASIT. "

Saturday, September 12, 2009

Letter to Mr Bill Gates

CREDIT to http://benangkasar.blogspot.com/


Di Kirim Oleh erie at 11:41 AM

Kepada yang tak tau english...Tok sah baca la erk...tak sempat nak translate.. hehehe

Dear Mr. Bill Gates,

We have bought a computer for our home and we have found some problems, which I want to bring to your notice.

1. There is a button 'start' but there is no 'stop' button. We request you to check this.

2. We find there is 'Run' in the menu. One of my friends clicked 'run' he ran up to Amritsar! So, we request you to change that to 'sit', so that we can click that by sitting.

3. One doubt is whether any 're-scooter' is available in system? I find only 're-cycle', but I own a scooter at my home.

4. There is 'Find' button but it is not working properly. My wife lost the door key and we tried a lot trace the key with this 'find' button, but was unable to trace. Please rectify this problem.

5. My child learnt 'Microsoft word' now he wants to learn 'Microsoft sentence', so when you will provide that?

6. I brought computer, CPU, mouse and keyboard, but there is only one icon which shows 'MY Computer': when you will provide the remaining items?

7. It is surprising that windows says 'MY Pictures' but there is not even a single photo of mine. So when will you keep my photo in that.

8. There is 'MICROSOFT OFFICE' what about 'MICROSOFT HOME' since I use the PC at home only.

9. You provided 'My Recent Documents'. When you will provide 'My Past Documents'?

10. You provide 'My Network Places'. For God shake please do not provide 'My Secret Places'. I do not want to let my wife know where I go after my office hours.

Regards,
Banta

Last one from me to Mr Bill Gates :Sir, how is it that your name is Gates but u are selling WINDOWS?

buka puasa yg ditaja =)

Salam...


First of all, selamat menyambut ramadhan dan selamat berpuasa! And selamat menyambut hari raya aidilfitri in advance!

Puasa kali ni, sama2 seperti puasa2 yg lepas...tp jiwa/emosi ku x sama seperti ramadhan2 yg lepas... =)

Vendor hok belanja makan pon, pilih tempat ntah apa2...tp, takpe la...dh kata mkn free, suka ati dorg la kan nk belanja berbuka pose kat mana kan?

Buka puasa beramai2 hok first skali aku join yg ditaja ialah di Le Meridien Hotel kat KLCC tu. Ermmm xde la best sgt pon mknan kat situ...tak sehebat Concorde Shah Alam la wa ckp sama lu...

Sbb yg ni, aku masuk je dining room tu, dh terasa mual bau daging kambing...hok aloh! mknan style Arab...dh ler time tu perot tgh kosong, ditambah lak dgn bauan extra yg membolehkan aku mengeluarkan muntah hijau!





Sib baik ler ada swimming pool kat luar tuh yg membuatkan kitorg tukar haluan pi amik angin dulu kat situ...Sambil tgk minah2 duk berenang pakai bikini. Tp, yg tu aku xde la nk amik kisah sgt...cuma tgh2 aku duk lepak dgn member, ada la sorg uncle ni...duk minum beer dpn kitorg...smpai 3 gelas siot! Dahaga sgt la kot, penat puasa la tu! =p





Then bila dh dekat nk buka puasa, kitorg masuk balik dining room tu...get ready nk amik juadah utk berbuka...PENING! PENING! Tatau nk mkn apa daa....Menu yg ada lgsung x kena dgn selera aku...sib baik la mkn free, kalau x, mmg aku x pegi...huhuhu

Ok, berbuka puasa part two plak, mlm td...Jep banjer buka puasa kat Pizzahut kat Taipan USJ. Tapi aku smpai lewat kat situ, coz tertido smpai dkt waktu berbuka...letey btol la...




Makan kat pizzahut, punyerla x hengat! Kroza n Ana, asik mengorder je...mknnya tak...hishhh...bernafsu btol la...







p/s: Lps ni, sape plak nk taja buka pose yer ;)

Friday, September 11, 2009

just enjoy the show...

I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I don't know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why

Slow it down
Make it stop
Or else my heart is going to pop
'Cause it's too much
Yeah, it's a lot
To be something I'm not

I'm a fool
Out of love
'Cause I just can't get enough


I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I don't know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why

I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down I know
I've got to let it go
And just enjoy the show

The sun is hot
In the sky
Just like a giant spotlight
The people follow the sign
And synchronize in time
It's a joke
Nobody knows
They've got a ticket to that show
Yeah

I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I dont know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why

I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down I know
I've got to let it go
And just enjoy the show
Just enjoy the show

I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I dont know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why

I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down I know
I've got to let it go
And just enjoy the show

dum de dum
dudum de dum
Just enjoy the show
dum de dum
dudum de dum
Just enjoy the show

I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show
I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show

Wednesday, September 02, 2009

kembali celik...sebelum ni buta ker?

nk add sket ni...aku dh jmpa spek mata aku yg ntah mana2 aku letak tu...dh 2 hari aku rabun nmpak sumer objek dabel jek...mula2 risau gak igt hilang kat mana2...tertinggal kat R&R ke...rupa2 terselit dlm dashboard kete...seb baik...kalo tak, mau nyer bising ayah aku tu...ye la...ni spek yg aku pakai skrg ni pon, aku dh lupa yg dh ke berapa kali buat...hahaha...asik ilang n jatuh dlm mgkuk tandas jek...

jom pi kursus kawen!!!

huhuhu...kawen??? lawak la bila dpt SMS dr kak meem ajak g kursus kawin td. Dah la aku tgh meeting kat Menara TM kat Ayer Keroh td. Igtkan hal apa la yg urgent sgt smpai sms, sbb biasanya main emel2 je dgn budak2 ni...hihihi. Ala...kursus kawin jek...bukannya nk kawin lg pon...nmpk gaya kali ni aku nk join la kak meem g kursus tu...at least nnti kalo dh jmpa calon kan, kawin je terus, xyah nk berkursus2 bagai kan...btol x?

Arini mcm xbape nk bermaya...td time mandi pon, aku dh terbatuk2 then terus termuntah atas lantai bilik mandi tu...abis kuar segala mak nenek hok aku makan time berbuka pose td...hahaha...Anis dun wori, i dh basuh lantai bilik mandi tu sebersih2 dan sesucinya...hihihi

Mungkinkah sbb aku terlalu pikir pasal hal tu? Smpai aku hilang kawalan pd diri sndiri...rasa kosong sangat2...

Teringat kata2 mak..." Kalaulah along ada partner, senang hidup along...tak payah la nk susahkan adik pegi pasang lampu la, apa la kat umah along tu"...terkadang terasa diri ni mcm menyusahkan org la plak...Tp, kalo kawin pon, for sure aku akan susahkan partner aku lak kan? so sama je...Takpe mak, adik along yg sorg tu sayangkan along...Dia sggup buat apa saje utk kakak tersayang dia ni... Tak payah la nk risau... Tapi tatau la smpai bila adik aku tu dpt bertahan dgn aku...takkan la dia xnk ada family sndiri kan? Sampai bila nk jd bodyguard aku...hurmmm....

Kepada kawan2 yg dh kawin or bakal kawin...hargailah apa yg ada dpn mata anda skrg...jgn cepat melatah...usia perkahwinan anda adalah bukti bahawa anda mmg betul2 bersedia utk memikul tggungjwab sebgai suami/isteri. Semoga bahagia sentiasa hendaknya...aminnn...

Nk tido dh ni...jmpa di next post...daaaa...

Sunday, August 23, 2009

Berkat walau sedikit...terukir keredhaan...

Harapan Tidak Buta
Artist: Alarm Me
Song Category: Nasyid

Berjalan di jalan yang terang
Agar tiada jatuh dan tersungkur di persimpangan
Berhati bila di jalanan
Bimbang datang ujian
Menduga keimanan

Sudah menjadi suratan
Setiap sesuatu bersifat sementara
Jerih perit di dunia
Terungkai dek pawana

Hembusan ketaqwaan
Pilu melihat mereka
Dihimpit kemiskinan
Yang serba kekurangan
Berkat walau sedikit
Terukir keredhaan
Di wajah ketenangan

Masih ada harapan
Ubah nasib kehidupan
Bekalan ilmu yang berguna

Berjalan di jalan yang terang
Agar tiada jatuh dan tersungkur di persimpangan
Berhati bila di jalanan
Bimbang datang ujian
Menduga keimanan

Berusaha hindar keculasan
Waspada kefakiran
Jerumuskan kekufuran
Maruah dibela dijaga
Tidak meminta-minta
Hanya Tuhan segala

Mereka fakir di dunia
Namun berilmu dan beramal mulia..

Wednesday, August 19, 2009

benci mencintaimu!!!

...aku terlanjur cinta kepadamu, dan telah kuberikan seluruh hatiku...i hate this part!!!! :'(


Ya Allah, Kau mudahkanlah perjalanan hidup hambaMu ini...Aminnn...

Sunday, August 16, 2009

A special gift for someone special!






Semalam, aku n adik n Kak Kay pegi ke KL utk mencari besday present for our daddy...yg ke-53...hurmm dah tua pon ayahku...2 tahun lg pencen la...x perasan plak aku...sbb di mataku, my daddy is always my hero...dats why aku x sedar dia sudah setengah abad, kerana hatinya sungguh muda...hensem n romantik la tu...bertuah mak dpt ayah...susah nk cari calon suami seperti ayah kita kan? hurmmm






Guess what?! Apa present yg aku cari utk ayah...Setelah melilau2 di area bukit bintang...aku masuk LOT10...jumpa la kedai jam yg agak mewah. 'AFTER HOUR'...memang totally different la kalo nk compare dgn kedai2 jam yg aku biasa masuk...pijak carpet yg tebal...buat aku rs kerdil je nk masuk kedai tu...ye la, mana x nyer...aku pi pakai selipar jepun hok harga RM 10 yg aku beli kat Sg. Petani hari tu...Mesti dorg igt aku ni saje2 nk masuk survey jam je kot...hahaha...






Ekceli, b4 tu, aku n adik dh plan nk hadiahkan ayah jam RADO. Memandangkan ayah mmg dh lama admire kat jam tu...Dia dh lama nk beli sndiri, tp, dia pikir, buat apa la dia bazirkan duit yg byk semata2 utk jam tu...sedangkan dia ada 3 tggungan yg dia nk kna jaga...supaya cukup keperluan dan kehendak semua. Aku tahu, ayah mmg nk jam tu, tp dia jenis pikir byk kali...kalo nk beli, mmg dia dh boleh beli sgt...sbb dia lebih dr mampu...but dia terlalu beringat ttg anak2 n wife dia. Kehendak dia, diketepikan dulu...






So, aku n adik kali ni nekad utk belikan jam tu smpena besday dia kali ni, dan akan serahkan hadiah tersebut bila aku balik kmpung nnti pd 31 Ogos...Ayah tunggu yer...






Aku x sabar nk tgk reaksi ayah bila buka hadiah tu nnti. Semoga bahagia sentiasa bersama kami...






Family comes first!






Friday, July 17, 2009

dh ada anak buah ker? mcm tak caya...

WAN AINUL MARDHIAH
Lahir 1/1/2009...Baby new year...comey, ada lesung pipit, sama mcm umi dia...baik budak nyer...susah nk tgk dia buat perangai...Kalau demam pon, x merengek mcm budak2 lain...senang umi dia nk jaga...



FATIN AINUL YAQIN
Ha...yg ni agresif sket...=)...dulu masa baru lahir, mmg kuat nangis...but now dh xbape nangis, kna pggil nama Aishah Humaira br dia tenang...dh pndai merajuk dgn ibu dia sndiri smpai tanak pndang muka ibu dia...kalo time lapo, sblh tgn leh masuk mulut dia...ishh...




2-2 mmg comey...geram tgk budak2 ni...suka je nk main dgn dorg...besar nnt jd org berguna tau...

part-time make up gal =)

Hihihi...Amacam? Ok tak budak Baiti tu aku solekkan?
Hurmm ekceli she's my cousin...adik lg tuh...dah kawin pon...along dia bila plak yer??? Baiti adalah org ke-2 yg aku conteng2 muka dia utk satu majlis yg besar...taggungjawab besar gak tuh, tp dh dia sungguh2 nk suh aku conteng muka dia yg comey tu...aku sbg kakak...mengalah la...ikut la kehendak dia...smpai snggup aku skip kursus selama satu hari gara2 nk balik kmpung nk mekapkan dia...hehehe...tp mmg sbnrnya aku dh apply cuti utk hari tu pon...tetiba je dpt invitation g training kat CP Tower PJ tuh....abis sumer plan rosak...hurmmm


Amacam Atiey? Ada puas ati...sorry if along tergesa2 nk balik smula ke KL...dan mnyebabkan along rushing dlm mekap2 ni...sbnrnya, along pon tensen time tgh conteng muka Atiey lps akad nikah tu...nak tau nape? Sbb ramai sgt org yg duk menempel skali nk tgk Atiey bersiap...mgganggu konsentrasi btol...dh la tuh, ramai plak mengeluarkan haba...bilik tu plak xbape nk cukup sejok...so, bila dh bahang tu...mula la nk berpeluh...along berpeluh, along x kisah lg...tp, bila Atiey pon berpeluh sama, yg ni yg sakit sket ni...Along kna touch up balik mn2 part kat muka tuh hok cair dek kerana peluh...hurmmm...sorry beribu2 sorry...



Tp, papehal pon...along nk bgtau...u look gorgeous! Tambah plak dgn bakat Along menconteng muka tu...hahaha...riak ler plak...ishhh x baik...mengucap! hehehehe...So, lps ni sape2 ada nk kna conteng muka lg? hurm sila book dulu yer...memandangkan saya sgt ler biziiiii...hihihihi...


OK puasa dh nk dekat ni...sape2 ada niat nk tempah biskut raya, sila2 la jenguk blog nih...ada suprise nnti...daaaa...



Thursday, July 16, 2009

Choosing a life partner..

Ekceli, this comes from email of mein schatz.
Jom kita baca.

FINDING AND KEEPING A LIFE PARTNER
by Dov Heller, M.A.

When it comes to making the decision about choosing a life partner, no one wants to make a mistake. Yet, with a divorce rate of close to 50%,it appears that many are making serious mistakes in their approach to finding Mr./Miss. Right!

If you ask most couples who are engaged why they're getting married, they'll say: 'We're in love'; I believe this is the ..1 mistake people make when they date. Choosing a life partner should never be based on love. Though this may sound 'not politically correct', there's aprofound truth here.Love is not the basis for getting married. Rather, love is the result of a good marriage. When the other ingredients are right, then the love will come. Let me say it again: 'You can't build a lifetime relationship on love alone'; You need a lot more!!!

Here are five questions you must ask yourself if you're serious aboutfinding and keeping a life partner.

QUESTION ..1: Do we share a common life purpose?
Why is this so important? Let me put it this way: If you're married for 20 or 30 years, that's a long time to live with someone. What do youplan to do with each other all that time? Travel, eat and jog together? You need to share something deeper and more meaningful. You need a common life purpose.Two things can happen in a marriage: (1) You can grow together, or (2)you can grow apart. 50% of the people out there are growing apart.To make a marriage work, you need to know what you want out of life!Bottom line; marry someone who wants the same thing.

QUESTION ..2: Do I feel safe expressing my feelings and thoughts with this person?
This question goes to the core of the quality of your relationship.Feeling safe means you can communicate openly with this person. The basis of having good communication is trust â€' i.e.. trust that I won't get 'punished'; or hurt for expressing my honest thoughts and feelings. A colleague of mine defines an abusive person as someone with whom youfeel afraid to express your thoughts and feelings. Be honest with yourself on this one. Make sure you feel emotionally safe with the person you plan to marry.

QUESTION ..3: Is he/she a mensch?A mensch is someone who is a refined and sensitive person.
How can you test? Here are some suggestions. Do they work on personal growth on a regular basis? Are they serious about improving themselves? A teacher of mine defines a good person as 'someone who is always striving to be good and do the right ';. So ask about your significant other: What do they do with their time? Is this person materialistic? Usually a materialistic person is not someone whose top priority is character refinement.There are essentially two types of people in the world: (1) People who are dedicated to personal growth and (2) people who are dedicated to seeking comfort. Someone whose goal in life is to be comfortable willput personal comfort ahead of doing the right thing. You need to know that before walking down the aisle.

QUESTION ..4: How does he/she treat other people?
The one most important thing that makes any relationship work is the ability to give. By giving, we mean the ability to give another person pleasure.Ask: Is this someone who enjoys giving pleasure to others or are they wrapped up in themselves and self absorbed?To measure this, think about the following: How do they treat people whom they do not have to be nice to, such as waiters, bus boys, taxidrivers, etc.. How do they treat their parents and siblings? Do they have gratitude and appreciation? If they don't have gratitude for the people who have given them everything; can you do nearly as much for them? You can be sure that someone, who treats others poorly, will eventually treat you poorly as well.

QUESTION ..5: Is there anything I'm hoping to change about this person after we're married?
Too many people make the mistake of marrying someone with the intention of trying to 'improve'; them after they're married. As a colleague of mine puts it: 'You can probably expect someone to change after marriage for the worse' If you cannot fully accept this person the way they are now, then you are not ready to marry them. In conclusion, dating doesn't have to be difficult and treacherous.The key is to try leading a little more with your head and less with your heart. It pays to be as objective as possible when you are dating; to be sure to ask questions that will help you get to the key issues.Falling in love is a great feeling, but when you wake up with a ring on your finger, you don't want to find yourself trouble because you didn't do your homework.

Another perspective...There are some people in your life that need to be loved from a distance.. It's amazing what you can accomplish when you let go of or at least minimize your time with draining, negative, incompatible, not going anywhere relationships.

Observe the relationships around you.Pay attention...Which ones lift and which ones lean? Which ones encourage and which ones discourage?Which ones are on a path of growth uphill and which ones are going downhill?When you leave certain people do you feel better or feel worse?Which ones dont appreciate you?Which ones make you feel good, praises you, boosts you with loving and caring words or annotations.The more you seek quality, respect, growth, peace of mind, love and truth around you...the easier it will become for you to decide who getsto sit in the front row and who should be moved to the balcony of your life.An African proverb states, 'Before you get married, keep both eyes open, and after you marry, close one eye';

Before you get involved and make a commitment to someone, don't let lust, desperation, immaturity,ignorance, pressure from others or a low self esteem make you blind towarning signs. Keep your eyes open, and don't fool yourself that you can change someone or that what you see as faults aren't really that important.Do you bring out the best in each other?Do you compliment and compromise with each other, or do you compete, compare and control?What do you bring to the relationship?Do you bring past relationships, past hurt, past mistrust, past pain?

You can't take someone to the altar to alter them. You can't make someone love you or make someone stay.If you develop self esteem, spiritual discernment, and 'a life'; you won't find yourself making someone else responsible for your happiness or responsible for your pain. Seeking status, sex, and security are the wrong reasons to be in a relationship.

WHAT KEEPS A RELATIONSHIP STRONG IS:
1. TRUST
2. COMMUNICATION
3. INTIMACY
4. A SENSE OF HUMOR
5. SHARING TASKS
6. DAILY EXCHANGES (meal, shared activity, hug, call, touch, notes,etc.)
7. SHARING COMMON GOALS AND INTERESTS
8. GIVING EACH OTHER SPACE TO GROW WITHOUT FEELING INSECURE
9.GIVING EACH OTHER A SENSE OF BELONGING AND ASSURANCES OF COMMITMENT
10. CONCERN AND CARE FOR YOUR LOVER IN YOUR OWN WAYS.

If these qualities are missing, the relationship will erode as resentment withdrawal, abuse, neglect, and dishonesty; and pain will replace.

Tuesday, July 07, 2009

Aku mesti kuat! Yakin Allah Maha Adil atas tiap sesuatu...

Tidak...jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wani ta jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka,aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah. Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telahmemiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnyatak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebabkenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkalacuba mendaki naik. Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

“Kadang2 Allah sembunyikan matahari....Dia datangkan petir dan kilat....kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar.. Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi...”
p/s: Kuatkah aku???Kekadang aku berjaya mngawal emosi dan perasaan, namun sesekali aku tewas bergelar insan. Ya Allah, usah bebankan kami, dgn bebanan yg berat...Ya Allah, usah pikulkan kami, dgn yg tidak kami terdaya...

Saturday, July 04, 2009

wondergirl versi lelaki...hehehe...i want nobody but you...

Layan.....




Nape tgk muka dorg cam sama?
Ke mmg org yg sama ek?
hurmmm...musykil... :)

mkn durian + sg. Gabai...hurmm mcm menarik!

Last weekend, aku, kak meem, ara, fatimah, kak keen, and my dear hosmet Anis g mkn durian kat sg. Lui...Nama tempat tu, Cafe @ Lui...Best!...kitorg kna byr RM20 setiap sorg, then leh mkn durian suka2 hati jek...mkn la byk mn nk mkn selagi larat...u all leh check ~sini~ kalo nk tgk gmbo kitorg...hehehe...giler glemer masuk blog org...Thanx datin, layan kami budak2 yg over excited jmpa durian ni. Almaklumla dh lama xmkn durian aritu...tu pasal sggup dtg jauh2 semata2 nk mkn durian kat cafe datin...Ok la...here i paste photo utk tatapan semua...have fun!Ha...yg baju pink tu la datin...lupa lak nama datin tuh...sorry...hehehe..time ni kitorg br lps amik bekpes, b4 nk melantak durian tu...aku order ice lemon tea, utk hilangkan loya mkn durian lps ni..Yang ni pula adalah antara menu2 yg disediakan kat Cafe Lui ni. FYI, Cafe Lui ni hnya buka weekend je tau! Sbb weekdays, anak2 dia kerja..bagusnya dorg wat bisnes family mcm ni, di samping leh tmbh income, boleh merapatkan silaturrahim sesama family. Ni la sample durian yg kitorg mkn...comey2 isinyer...rasa pon sedap! Macam nk mkn lagi je :)Makan punyer la x hengat...ni cuma sebahagian biji2 durian yg kitorg mkn ni...cuba tgk jari masing2...sumer dh tembam sbb mkn durian byk...hahahaPose terakhir yg meletop dr kak meem b4 kitorg berangkat ke Sg. Gabai...bukan nk g mandi pon...saje nk releasekan perot yg dh sebu dgn durian yg byk...lebih tepat ayat yg nk gna, JALAN² CARI PASAL

Wednesday, June 24, 2009

sape suka makan??? SAYA SUKA!











Tuesday, June 23, 2009

Rejab datang lagi...i likeeee!!! Sya'ban n Ramadhan will coming soon... =)

Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini……….

BULAN REJAB

Pada 24 Jun 2009 (Rabu) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let’s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu. Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:”

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt


2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wan gi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?" Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang memb ac a selawat untuk engkau dibulan Rejab i ni."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka." Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?" Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan so lat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan so lat malam satu tahun."


p/s: Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara

girls day out!!!

Agenda : Transformer revenge of the fallen
Venue: Mid Valley
Date : 26/6/2009
Time : 8.00p.m


c u there galsss....

Friday, June 12, 2009

manisnya hidup kalau...

1. KETIKA MENCARI CALON Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK . Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK. Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda, tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL. Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

jALaN² PeRak + kEdaH + pEnAnG

Pulau Pinang....Kami datang!!!


hihihi...post ni pon berkisarkan kisah org kawen gak... :)
Kisah 4 org budak yg single-mingle n cun-melecun pi ke umah kwn2 mereka yg selamat diijabkabul....Seperti biasa la...aku n kak meem..selaku ma'am besar duk kat blkg...kejenyer...melantak je spjg dlm kete...kalo x melantak...tido...jd kilang air liur basi...jaga dr tido je...makan...makan...dan makan lagi...hahaha...pastu mentang2 xyah drive...berlagak mcm tourist jek...sket2 nk snap gmbo...lawak lak bila igt time tu...Ha...kalo korg nk tau...ini la dia driver siang malam kitorg...terer x? dia drive along the way from subang to penang...then proceed from penang to subang....giler...tak letey ke cik adik...tp, xpe la...yg penting aku dpt tido...hahahaKak Kay pula ditugaskaj selaku GPS bernyawa kepada cik Ara kita...kalo map kak kay sesat...sesat la kami...hahaha...sian lak, xleh nk tido yer kak kay...xpe...esok ari sbtu...cover tido yg xcukup minggu lps tuh yer...heheheNi pulok...kaka meem kita...'besfren' ustaz yg sgt suka bergambo...pantang nmpk aku pegang kamera, mula la buat pose...hahaha...jgn mare ye kak meem...Hehe...aku pon tanak ketinggalan utk beraksi terlampau dpn kamera...time ni, kitorg br je lps jmpa kawan kak meem...ni kat hotel tanjung bungah ni...sape penah g sana? angkat keyboard....
Ros Hidayah...our fren from NGN migration team...cun kan dia dlm baju pink tuh...Ni pulak si Saiful...dgn wife dia...sama cantik sama lawa...semoga kekal bahagia...n dpt baby ramai...leh wat team futsal...hahahahaLast...but not least...mazlina shakirah...shakira shakira...eceh..hijau apple tuh...papepon...korg mmg da bomb....wish both of u happly ever after... :)