Tuesday, October 05, 2010

kenapa 'status'ku yg menjadi bahan gurauan mereka?

atau mereka tidak mempunyai perasaan kerana mereka tidak berada dlm kasut aku sekarang ni?

aku agak tersentuh dgn segelintir makhluk yg rapat mahupun jauh dari aku yg suka mengungkit perkara berkenaan 'status' aku sedangkan mak ayah aku pon tak sibuk2 mcm dorg yg terlebih penyibuk tu...aku rs korg sumer sure dh paham apa yg aku maksudkan...sbb entri kali ni pon entah entri yang ke berapa aku meluahkan perasaan emo aku tatkala ada org saja meremuk-redamkan hati aku...SO SAD! but u better watch out, sbb bnda ni semua tak mustahil akan terkena balik kpd diri anda semua yg riak dan bongkak itu...kalo tak kena perkara yg sama, adalah musibah lain yg dtg tu...Allah Maha Adil atas tiap sesuatu perkara...

antara isu2 yg slalu buat aku 'terhangin' adalah seperti di bawah...kenapalah dorg tak cuba paham perasaan aku!

1 : "tak usaha ke? kalo tak usaha mana nk dtg jodoh...duk main tunggu saje, payah la...."
Jawapan --> eh helo! ko tau ke aku ni usaha ke, tak usaha ke? duk dgn aku slama 24/7 ke? sesuka hati nk nk buat assumption...apa, nk suh aku usaha pegi duk tepi tangga, tepi longkang kat shopping mall then suwit2 jantan ker? usaha mcm mana yg korg nk suh aku buat ni? ke nk suh aku anto love letter kat mamat yg aku berkenan? hey please la....kalo korg duk kat tmpt aku skrg ni, korg nk ke buat macam tu? KOMPEM tak buatnyer! jgn harap...cakap je lebey...jodoh maut keje Allah...aku hamba yg tak bagus cam korg ni, mampu berdoa je la...then main kenyit2 mata...dah la tu pon dh kira berdosa tu!...kalo ko tnya soklan tu kat lelaki, ada gak pekdah nyer...ni tnya kat aku...aku ni bukannya sehebat SITI KHADIJAH utk meminang RASULULLAH...zaman dulo2 buleh la wat cmtu...lgpon Saidatina Khadijah tu siapa? aku ni siapa? langsung ler tak layak kalo nk dibandingkan...

2 : "memilih sangat...demanding"
Jawapan --> ye! MEMANG AKU MEMILIH!...tak salah kalau aku nak memilih utk diri aku sndiri...utk hidup aku...korg sape nk tentukan hidup aku dgn siapa2? siapa yg nk kawin sebenarnya ni? aku ke korg? yang nk sehidup semati dgn pasangan aku tu, siapa? korg ke? yang nk mengadap muka pasangan smpai mati tu, siapa? korg jugak ke? korg kisah apa, korg setakat dtg majlis kawin aku jek, pastu korang bukan kisah pon aku bahagia ke tak. so, please jgn nk chop aku seorg yg demanding...seorg tak sedar diri...sbb masing2 ada citarasa masing2...seelok2nyer, kawin la sekufu kan...dulu masa skolah2, ustaz & ustazah x ajar ke? CARILAH PASANGAN SEKUFU. so, aku memilih ada sbb nya...sbb yg ke-1, at least org tu blaja tinggi la dr aku...keje pon setaraf dgn aku...kalo gaji lebih tinggi, mmg bonus la bg aku...sbb aku takmo la menyusahkan hidup pasangan aku dgn cita2 dan angan2 aku...tak terkejar lak dia nk penuhi impian aku tu nnti...pastu, takkan la lps kawin nnt aku lak nk kena tanggung pasangan aku sbb dia tak mampu sara aku...kata LELAKI, kena lah protect pompuan...kalo aku lak yg nk kna protect dia, baik la tak payah!...then, sbb aku ni cantik kan(aucchhh sori la kalo ada yg loya tu), so, kena la cari pasangan yg hensem kan? interest manusia dlm sesuatu perkara berbeza...takleh nk paksa org suka pd apa yg kita suka...understood? kalo korg suka sgt, korg je la yg amik...so, jgn nk kaypohhh!

3 : bila dh lonely, baru igt aku...calling2...
Jawapan : ooo masa senang-lenang, tanak plak igt kat aku...aku call ke, ajak jalan ke...takde nyer nk dilayan...pastu, bila takde peneman, tahu pulak cari aku katner...merayu2 lagi tu...camnilah manusia...berkawan hnya utk kepentingan diri sndiri jek...but thanks, sbb aku dh blaja byk pasal ni...aku pon dh mula berjinak2 utk tidak terlalu rapat dgn sesape, takot nnt dikata aku mengambil kesempatan...dgn cara ini gak, aku lebih berdikari dr mereka2 yg sudah berumahtangga...tak payah nk bergantung dgn sape2...cuba selesaikan masalah dgn sndiri...HEBAT apa?

4 : sibuk duk tnya... " bila nk kawin ni? dah ada calon belum?"
Jawapan : haaa...ini satu lg masalah problem mereka ni...duk sibuk tnya aku bila nk kawin la...nk sponsor majlis kawin aku kot...apa kata dr duk menyibuk mcm tu, doakan je la yg terbaik utk aku...carikan calon yg sesuai utk aku...ni duk sibuk pressure aku dgn soklan yg aku sndiri mmg tak buleh nk jawab la....soklan ADD MATH masa form 5 pon tak rasa susah camni! Korg nk suh aku buat apa lg? semua perbuatan korg mmg telah meranapkan kebahagian yg aku ada skrg ni!...elok2 aku hepi, dh jd emo!

bila sumer bnda ni terjadi kat aku...aku jadi makin beriman kpd QADA' dan QADAR Allah...dan aku sedar yg aku ni hanya hamba Allah yg kerdil, yg hanya boleh terus meminta dan meminta dariNYa tanpa rasa jemu...sesungguhnya aku tidak boleh mendapatkan semua apa yg aku inginkan...sape yg taknak berumahtangga? siapa yg taknak ada soulmate yg menyayangi kita seadanya? semua org ada cita2 tu...aku pon sama...tak terkecuali....tapi, bila aku sering diuji dgn soalan, sindirin, dan kejian org di sekeliling aku, hati aku jadi luluh...terluka, dan hanya tangisan aku yang tak bersuara ini yg jd peneman di kala org lain mentertawakan aku, terus berlopak di kolam air mata, terluah dari hati yg luka tapi malu utk gugur di pipi...aku jadi kalah dlm perjuangan aku sendiri...disebabkan tiada support dr org yg terdekat dgn aku...aku makin lemah dan jiwa aku sering memberontak, sampaikan aku terlepas ckp mendoakan supaya org yg menganiaya aku akan mendapat balasannya nanti...maaf jika sumpahku terkena pada kalian yang berkenaan kerana kekadang hati yg perit tak tertahan utk menuturkan ucapan nista yg akhirnya jd doa buat diri yg teraniaya ini...

hidup ni mmg kadangkala tidak adil, tapi sapekah aku utk menghukum perancangan Allah yang sememangnya TERBAIK utk hamba2nya...?

aku cuma mengharapkan entri ini adalah yg terakhir utk aku gambarkan perasaan dan kesedihan aku tatkala diuji dgn hebat oleh mereka yg tak penah rs apa yg aku rs...cukuplah! aku sudah tiada daya menahan rasa sebak terbuku di dada setiap kali jari2ku menaip di keyboard ketika meluahkan rasa hati ni...airmataku menjadi semakin murah dan mencurah2 sehingga sukar ditahan...

Ya Allah, aku redha dgn ketentuanMu...Kau berilah aku kekuatan dalam kehidupan seharianku...kau tunjukkan mereka jalan kebenaran, dan benihkan lah rasa simpati mereka terhadap aku dan bukan mempersendakan aku dgn ucapan dan perbuatan mereka....Aminnn

6 comments:

Syahida said...

Aminn....sabar ye dik. Manusia gitulah, ada aje yang nak 'disibukkannya'. Jangan stres2 ok...InsyAllah masa dan giliran wano akan tiba satu hari nanti...masa tu, jangan lupa teriak "Lihatlah dunia!!!" hehe...berdrama la pulak ;p

cutiePrincess said...

tenkiu kak syida sbb sgt memahami...wano dh tatau nk berlakon mcm mana lg utk sembunyikan kesepian dan kesedihan wano supaya org lain tak tahu dan nampak wano sntiasa hepi...

laila said...

akak,SABAR!
Mesti ada jodoh ntuk akak.jangan rsau.
Orang tu,lelaki yang baik untuk akak itu, belum ag memunculkan diri dia, sebab Tuhan tengah anta die g training untuk jadi laki yang terbaik untuk akak.
memang kita jumpe orang salah sebelum ni...shuuh shuuh..p main jaoh2 wahai ex!hehe.*tetiba emo*
Apa apa pon,semoga akak tabah sokmo & happy happy sokmo..k! cheer up kakwano!

cutiePrincess said...

sob sob sob...tenkiu dik laila...awak selalu berusaha menceriakan umah kita...bila akk igt balik apa yg awk ckp, awak buat, rasa lucu pon ada...heheh...Allah hantar g training dulu ek??

m4zF3!t0nG said...

be patient my dear..i sokong komen laila..bakal awak tu tgh training tak abih2 lg..hahaha dh abih training tu karang, dia dtg la kat awak :) don't stress2 ok..i pun dh ikut stress lpas baca blog awak, sbb before this i pun kna tnya soalan mcm tu jugak padahal our parents takde la nak tnya2 sgt punn

cutiePrincess said...

hehehe...tenkiu maz sbb memahami...now dh tamo sedey2 lg...cheer up wano!

Post a Comment

I'm waiting...