Wednesday, August 25, 2010

saya tak suka membela 'ba alif ba ya'...anda pula bagaimana?

Wow! nampak cantek bukan jari2 halus yg runcing lagi lembut ni?

ditambah pulak dgn kukunya yg telah disimpan beberapa minggu yg tak berpotong ni...huhu...apa anda rasa?

be honest, aku rasa sgt GELI dan JIJIK kpd org yg menyimpan kuku dgn alasan "tak sempat nk potong", "lupa la nk potong...", "eh nmpk cantek apa? jeles la tu.."

eeeyuuuckkkksss!!! alasan takleh terima pakai lgsung...kalo dh kuku tu pjg dah sama pjg seruas jari tu, bukan tak sempat/lupa lagi dah tu...mmg dah pasang niat nk simpan pon...betol tak? sila jawab...

ntah kat mana la yg cantik nyer? aku pon pelik bin ajaib la dgn sesetengah org nih...apa fungsi kuku yg mereka simpan pjg ni...nk korek taik hidung dgn lebih mudah ke hapa?

tak ke rasa mengganggu bila simpan kuku panjang ni?

camner la dorg ni basuh berak agak nyer? main siram je kot... :p
ye ler...kang nnti digosok, luka berdarah lak bontot tu nnt terkena kuku pjg yg cantek kotor tuh... kepada sesiapa yg tgh makan smbil baca entri ni, sila stop mkn, atau stop baca entri ni...kalo tak kompem korg akan muntah jelanak(loghat ganung) bila duk pikir apa yg aku ckp nih...hahaha...yela...kalo basuh berak smbil gosok2 tuh kan, kompem la pepejal kuning melekat kat kuku2 di jari tu...konpiden sgt ke kita dh basuh tgn dgn sesucinya selepas selesai membuang hajat tu??? mata kasar kita mn nmpak...kasi la berbotol2 handwash pon, kalo dh melekat kat celah2 kuku, pastu tak gonyoh tangan tu rata2 di celah2 kuku, korg rs dah betol2 bersih ke?

takpe la kalo korg mmg konpiden mmg dah takde sedikit pon taik yg melekat di kuku korg tuh, selamat la menjamu selera makan nasi berlaukan masak lemak cili padi...hehehe

pastu ada pulak menjawab, " takpe, mkn pakai sudu garfu!"....wah, menjawab...

ayat nk mengelakkan diri dari nmpak bersalah la tu...

ni semua ikut omputih la ni...follow je la sumer yg dorg tuh buat...simpan kuku...konon la nmpak lawa kan....lawa ke? dorg tu tak solat, tak mandi wajib...dorg kesah apa nk simpan panjang2 smpai ke kaki mcm dlm guiness book of record tu...

MACAM ORG TAK MAMPU NK BELI NAIL CLIPPER JEK aku rasa...

kalo betol la tak mmpu, takkan la member2 yg lain sorg pon takde? pinjam la...nk pinjam nail clipper kawan pon malu ke?...pinjam baju, beg, kasut, kereta kawan tak malu pulak...

aku agak pantang benda2 yang berkaitan dgn kebersihan ni...terutama kebersihan kuku ni...org lain boleh nmpak kot...dah bhagian luaran fizikal kita kot...tu baru kuku yg sikit tu je org tgk, kat dlm lom tentu lagi bersih ke idak tu...

ISLAM kan suka kan kebersihan...susah sgt ke kita nk jaga kuku kita dulu...belum suruh jaga yg lain lagi...

Aku pernah dgr tazkirah dr ustazah masa time study2 dulu, yg mengatakan bhw, sesiapa yg menyimpan kuku pjg utk 1 jari ibarat membela sekandang babi...belum lagi simpan 10 btg jari tu...nauzubillah...nak ke bela babi byk2 tu? nk buat apa?

Pastu kan, kalo tgk skrg ni, byk berlaku jenayah, maksiat, segala macam dosa la...macam mana kita nk atasinya dgn mengamalkan benda2 yg mudah yg tidak membebankan kita?

HAAAA....potong la kuku sekurang2nya 1 kali seminggu...nk buat 2, 3 kali pon takpe...tp, jgn smpi potong jari pulak, sbb kerap sgt duk potong, takut kuku dh abis dipotong, nnti jari yg tak bersalah pon dipotong...lebih afdal kalau dipotong mengikut hari2 seperti hari isnin, khamis, jumaat...

kenapa aku ckp potong kuku ni boleh membantu mengurangkan gejala2 sosial kat negara kita sekarang ni?

ye la...kalo dah si EMAK tu, dah kuku panjang, then masak2 makanan, basuh2 sayur, bilas beras, then beri makan kat anak and suami...tak sedar pulak kuku yg pjg tu dipenuhi kotoran di mana tempat syaitan duk bergayut2 tu....mana anak jadi tak bengap? melawan cakap mak bapak? pastu laki pulak tak bertanggungjawab pd family...yela, sbb dah hari2 makan benda kotor...dah sebati dalam darah daging....hati pon menjadi hitam...eeeiii tatotnya saya...nauzubillah...YA ALLAH jauhilah hambaMU ini...bimbing la aku ke jalan KAU redhai....

so, mak bapak, jgn nk marah2 cikgu kalo anak2 korg dh tak buleh bentuk dah tu...dah keras kematu hati mereka sbb tauladan yg korg bangga2 kan....

tak salah nak manjakan kuku...nak cantikkan kuku...tapi tak payah la nk simpan...cukup la sekadar potong...or nk buffer, kasi kilat sket...janji pendek, senang utk dicuci...payah lg ke nk buat?

Kalau la korg kata nk potong kuku tu sgt membebankan...nescaya sebelum ALLAH ciptakan manusia, dia dah siap2 tak ciptakan kuku pada jari2 korg yg halus mulus tu...ALLAH takkan membebankan hambaNya dgn apa yg tidak tertanggung oleh hambaNya....sbb ada hikmah la DIA menciptakan kuku kat jari korg tu, supaya korg jaga, bersihkan supaya mendapat sedikit pahala kecil bila korg memotongnya dan membersihkannya mengikut sunnah nabi kita...

ishhh bertazkirah lak aku mlm ni...apa yg baek tu datang dari ALLAH, yang buruk tu datang dr KELEMAHAN aku sendiri...aku rs tak salah aku berkongsi pendapat mcm ni...aku bukan nk mengajar sape2...cuma mengingatkan diri aku jugak...sbb AKU SAYANG KAMU!

Okay la, korg boleh jadikan pic di bawah ni sebagai panduan utk potong kuku ye...semoga ianya membantu...jagalah kebersihan diri anda...

biar muka TAK HENSEM, TAK LAWA atau badan TAK WANGI...janji kita....BERSIH!!!....kalau kotor2 ni, syaitan suka buat kawan tau!


so kawan2, selamat memotong kuku...kalo rasa korg time period tuh, tak boleh nk potong kuku, make sure bersihkan kuku betol2...kang masak lemak cili padi korg ada rs 'KICK' pulak...hehehe...aku pernah dgr ustazah cakap, boleh potong kuku time period, tp, simpan dulu, then mandi wajib bersama2 kuku tu...maaf jika fakta aku ni tak tepat...ada sesiapa nk bantu??? meh kita sama2 mendalami ilmu ISLAM...sekian, tenkiu.

4 comments:

Syahida said...

wano, betul3x...GELI tengok orang berkuku panjang...tak kira la yang bercat kaler2 ker, yang terbiar cam hantu ker, dua2 TAK mau! nanti setan bergayut, kan?

suri said...

ustazah saya ckp.. kuku panjang tmpt lindung setan... x tahu betol ke x.. tp terkesan gakla kat saya neh.. huhhuhu..

cutiePrincess said...

kak syida : betul tu...rasa geli kan? kalo nk suh dorg tolong amikkan makanan utk kita pon rasa tak tergamak...kembang je tekak ni rasa...hukhukhuk

suri : semua yg kotor ni syaitan mmg suka...knapa lak terkesan kat suri ek? ada mmber yg bela kuku gak ke?

suri said...

terkesan sebab takde perasaan langsung nak membela2 ni.. ada member yg membela.. dan dia sangat bangga dengan jari dia yg meruncing tuh bila bela kuku camtu... huhuhu.. ada gak tegur.. tapi tak jalan.. so biar jela..

Post a Comment

I'm waiting...